Τι να χρησιμοποιήσετε αντί για κρέας
Το Seitan γεννήθηκε στην Κίνα και την Ιαπωνία πριν από αιώνες από βουδιστές μοναχούς και θεωρείται το κλασικό υποκατάστατο vegan για το κρέας. Αντ' αυτού, είναι τροφή εντελώς φυτικής προέλευσης, που προέρχεται από τη ζύμωση της γλουτένης σίτου, το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι γλουτένης και μπαχαρικά. Η αλήθεια είναι ότι το σεϊτάν είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη, σε χορτοφάγους και vegan που δεν τη λαμβάνουν από το κρέας και από άλλα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Για την ακρίβεια, περιέχει 25,9 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μερίδα 100 γραμμαρίων, ποσότητα παρόμοια με την πρωτεΐνη που συναντάμε στο άπαχο κρέας. Ακόμη, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, φτάνοντας το 1,3 γραμμάριο στην ίδια μερίδα, δεν περιέχει χοληστερόλη και το μεγάλο του ατού είναι ότι μπορεί να «μιμηθεί» το κρέας με τον καλύτερο τρόπο. Ανάλογα με τα μπαχαρικά, μπορεί να θυμίζει μπριζόλα, χοιρινό ή λουκάνικο με επιτυχία, με τις γεύσεις του να ποικίλλουν. Η διαδικασία παραγωγής του ίσως να είναι λίγο δύσκολη για κάποιον που δεν έχει εμπειρία στη μαγειρική αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Οι περισσότεροι βίγκαν λατρεύουν το σέιταν. Λογικό, αφού αν ετοιμαστεί και μαγειρευτεί σωστά, η γεύση του πραγματικά σας απογειώνει. Με βάση το σέιταν μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά και πιο απαιτητικά πιάτα, από παστίτσιο, μέχρι γεμιστό ρολό κ.ά. Για να σας παρέχει μια πλήρη πρόσληψη πρωτεΐνης, θα πρέπει να καταναλώνεται σε συνδυασμό με tofu, σόγια, τυριά λαχανικών και φύκια.
www.oneadv.gr
www.oneadv.gr
www.oneadv.gr