Την χαρουπιά, την συναντάμε και με τα ονόματα Κερατιά, Ξυλοκερατιά, Κουντουριδιά, Κουτσουπιά, Τσερακιά, Κουτσικιά. Γεννήθηκε ως δέντρο στα εδάφη της ανατολικής Μεσογείου και ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στην Κρήτη και στη Σάμο.
Η κινόα, με τους μικρούς στρογγυλούς σπόρους της, θα μπορούσε να μοιάζει με δημητριακό αλλά είναι μια εναλλακτική λύση, με λεπτή και ιδιαίτερα εύπεπτη γεύση. Συχνά περιγράφεται ως «υπερτροφή», σημαίνει «μητρικό σιτάρι» στη γλώσσα των Ίνκας, γιατί, όπως έδειξαν μελέτες, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, η κινόα έχει περισσότερη πρωτεΐνη και μεγαλύτερη ισορροπία βασικών αμινοξέων.
Τα φασόλια Azuki είναι ιδανικά για όλους τους λάτρεις των οσπρίων και τους χορτοφάγους ή για όσους προτιμούν μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής και μη ζωικής προέλευσης. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν τελείως άγνωστα στη Δύση, τώρα, με την εξάπλωση των ανατολίτικων συνταγών και χάρη στην παγκόσμια αγορά, βρίσκονται εύκολα προς πώληση ακόμη και σε κάθε περιοχή, τόσο που έχουν γίνει μέρος της διατροφής όσων έχουν μάθει να τα εκτιμούν. Έχουν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και η μακρινή τους καταγωγή βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τα φασόλια Azuki πήραν το όνομά τους από ένα από τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή στα ιαπωνικά azuki σημαίνει μικρό και τα φασόλια αζούκι, έχουν λίγο μικρότερο λοβό από τα φασόλια που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε συνήθως. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα , αλλά οι πιο χρησιμοποιούμενες στη μαγειρική είναι τα κόκκινα και τα πράσινα φασόλια αζούκι. Ας μάθουμε όλα τα οφέλη τους, αφού η ενεργειακή τους πρόσληψη είναι σημαντική και αποτελούν καλή τροφή για την υγεία μας και πώς να τα καταναλώνουμε.