Vegan διατροφή και υγεία
Τα τελευταία χρόνια, η βίγκαν και η χορτοφαγική διατροφή κερδίζουν όλο και περισσότερο, όχι μόνο για τις ηθικές αλλά και τις υγιεινές επιλογές. Υπάρχει ολοένα και ισχυρότερη επίγνωση ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φυτικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Ταυτόχρονα, η ιδέα ότι οι επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πλανήτη, την έχει κάνει πιο διαδεδομένη. Οι λόγοι για την τήρηση αυτού του μοντέλου διατροφής είναι επομένως πολλοί αλλά πρέπει να δώσετε κάποια προσοχή όταν επιλέγετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Ιδού λοιπόν κάποια υπέρ και κατά, για όσους έχουν κάνει τη χορτοφαγική επιλογή, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα κάποιους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά την εξάλειψη μιας κατηγορίας τροφών από τη διατροφή τους.
Η χορτοφαγική διατροφή, εάν προγραμματιστεί σωστά, μπορεί να προάγει την υγεία. Συγκεκριμένα, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν με ορισμένες κλινικές παθήσεις, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, ορισμένοι τύποι καρκίνου και η παχυσαρκία. Επίσης, ευνοεί τη μείωση της ολικής και χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL) και καλυτερεύει το γλυκαιμικό φορτίο μετά το γεύμα.
Η vegan διατροφή μπορεί πολύ συχνά να οδηγήσει σε ανισορροπίες αν δεν μελετηθεί προσεκτικά. Για να αποφύγετε διατροφικές ανεπάρκειες, σας συμβουλεύουμε να μην αυτοσχεδιάζετε και να πραγματοποιείτε συχνά ελέγχους αίματος.
Όσο για τις απόψεις ότι η χορτοφαγική διατροφή επιφέρει έλλειψη πρωτεΐνης, διευκρινίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα όπου για την λήψη της πρωτεΐνης είναι απαραίτητη η κατανάλωση κρέατος ή ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Αντίθετα, για όλες σχεδόν τις ασθένειες είναι ωφέλιμη η εξάλειψη των ζωικών τροφών. Το ίδιο ισχύει και για τις ελλείψεις: δεν υπάρχει θρεπτική ουσία που βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα. Αυτές είναι συνήθως δικαιολογίες που βρίσκουν οι άνθρωποι, στους άλλους και τον εαυτό τους, για να μην αλλάξουν τις συνήθειές τους. Συχνά οι ελλείψεις και οι ενοχλήσεις επιλύονται με μια 100% διατροφή λαχανικών και όταν αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό, απλά θα παίρνετε και κάποιο συμπλήρωμα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα με τη μετάβαση σε μια vegan διατροφή. Είτε βελτιώνονται είτε παραμένουν ίδια.
Στο ερώτημα αν στη βίγκαν διατροφή μπορεί να υπάρξει έλλειψη σιδήρου, η απάντηση είναι : Όχι λόγω μιας 100% φυτικής διατροφής, η vegan διατροφή είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα vegan άτομο δεν θα είναι ποτέ αναιμικό αλλά είναι το ίδιο πιθανό με ένα παμφάγο. Από την άλλη, το πρόβλημα της ανεπαρκούς απορρόφησης σιδήρου μπορεί να προκύψει, σε όλους εάν συνυπάρχει καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ με τη δίαιτα 100 % λαχανικών αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει.
Η σιδηροπενική αναιμία, επηρεάζει το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ των vegans δεν υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα και συχνά η μετάβαση από μια παμφάγα διατροφή σε μια vegan λύνει προβλήματα αναιμίας αποφεύγοντας τη χρήση συμπληρωμάτων.