Πόσο υγιεινό είναι το σεϊτάν;
Το σεϊτάν είναι ένα φαγητό που δεν υπάρχει στη φύση αλλά παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου. Το όνομά του, που επινοήθηκε από τον μακροβιοτικό George Oshawa το 1961, μεταφράζεται από τα ιαπωνικά και σημαίνει “είναι πρωτεΐνη “. Ήδη αυτή η ιστορική λεπτομέρεια μας βοηθά να κατανοήσουμε την αξία αυτού του φαγητού. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τις περισσότερες πηγές πρωτεΐνης vegan και θεωρείται υποκατάστατο κρέατος, επειδή μοιάζει τόσο στην υφή όσο και στην όψη, με το κρέας. Η δημοτικότητα του σεϊτάν οφείλεται περισσότερο στην υφή του παρά στη γεύση του. Έχοντας τόσο υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης, μπορεί να μην είναι τόσο καλό για τον οργανισμό. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης; Ο πρώτος χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθεί κανείς είναι να μην το καταναλώνει μόνο του. Χαμηλό σε λιπαρά, θα πρέπει να τρώγεται με κάτι που περιέχει μια ορισμένη ποσότητα αμινοξέων. Για παράδειγμα, τα όσπρια, με τα οποία ταιριάζει τέλεια για δύο λόγους. Και από γευστική άποψη και από διατροφική, γιατί τα δεύτερα αντισταθμίζουν τις ελλείψεις του πρώτου. Η κατανάλωση σεϊτάν μεμονωμένα, πολύ συχνά ευνοεί την εμφάνιση διαφόρων αντενδείξεων.
Το σεϊτάν έχει μια γεύση παρόμοια με αυτή του κοτόπουλου ή αυτή των μανιταριών αλλά πολύ πιο ήπια. Αυτή η γεύση το κάνει ευέλικτο και μπορεί να συνδεθεί με πολύ διαφορετικές γεύσεις και μπαχαρικά. Όσο αφορά στα θρεπτικά συστατικά του, το σεϊτάν είναι ένα πολύ ελαφρύ φαγητό και οι θρεπτικές του αξίες είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες, ειδικά αν ενδιαφέρεστε όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη σιλουέτα σας: Θερμίδες 168, φυτική πρωτεΐνη 36,1 γρ., υδατάνθρακες 5,2 γρ., λίπος 0,4 γρ., φυτικές ίνες 2,2 γρ., νερό 58,3 γρ. Τα δεδομένα αναφέρονται για 100 γραμμάρια προϊόντος.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές που αναγράφονται στο πίσω μέρος του προσυσκευασμένου σεϊτάν είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές το παρασκευάζουν με σάλτσα σόγιας, λαχανικά και αρωματικά βότανα. Συχνά και με μπαχαρικά, που φυσικά ανεβάζουν τις θρεπτικές αξίες των λιπών και των υδατανθράκων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, παραμένει μια τροφή με λίγες θερμίδες.
Το σεϊτάν τρώγεται όπως κάθε άλλο κυρίως πιάτο. Δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο όπως το ψάρι και το κρέας. Ως εκ τούτου, παρασκευάζεται σαν μπριζόλα ή λουκάνικα, αναμεμειγμένο με λευκό κρασί, νερό, ξύδι βαλσάμικο και γιατί όχι, με μηλόξιδο. Μπορεί να μαγειρευτεί με ασφάλεια σε τηγάνι, αρωματισμένο με τα μπαχαρικά που προτιμάτε, με ή χωρίς πανάρισμα. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μια σάλτσα ζυμαρικών ή απλώς να το ψιλοκόψετε όπως κάνετε με το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, να το σοτάρετε με καρότα, κρεμμύδια και σέλινο και μια λαχταριστή σάλτσα. Μπορείτε να το μαρινάρετε, να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο του κιμά, να το πανάρετε και να το τηγανίσετε. Είναι επίσης κατάλληλο για μαγειρευτά ή μαγειρευτά καθώς και για να φτιάξετε σουβλάκια στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου. Μπορεί να μαγειρευτεί σε ζωμό αλλά και στον ατμό. Το απλό σεϊτάν παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού και νερό, επομένως έχει μια σχετικά ουδέτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ διαφορετικά στη μαγειρική. Όντας μια μάλλον εύπλαστη και ευέλικτη ένωση, είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που δεν θέτουν όρια στη φαντασία. Με λίγα λόγια, μπορείτε πραγματικά να διασκεδάσετε δημιουργώντας πολύ δημιουργικές συνταγές.
Ετοιμάστε τη βασική ζύμη σεϊτάν: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε καλά τη γλουτένη σίτου, το αλεύρι και την σκόνη σκόρδου. Προσθέτετε το ζεστό νερό, λίγο-λίγο, για να σχηματιστεί μια συμπαγής ζύμη. Τοποθετήστε το σεϊτάν στο μπολ και το καλύπτετε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε το σεϊτάν να ξεκουραστεί για 15΄. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, ετοιμάζουμε το ζωμό, για το επόμενο μαγείρεμα του σεϊτάν. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα συστατικά,σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύετε και τα βράζετε. Προσθέτετε το σεϊτάν και σιγοβράζετε για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να βυθιστεί σε ζεστό νερό για να διευκολυνθεί η διαδικασία εξαγωγής γλουτένης από το σιτάρι. Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε ενώ μαγειρεύετε. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Το σεϊτάν είναι έτοιμο!
Θα χρειαστείτε για το δικό σας σπιτικό σεϊτάν: 120 γρ. γλουτένη σίτου, 35 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου.
Για το ζωμό: 2 λίτρα νερό,100 γρ. καρότα, 2 κρεμμύδια, 1 μπουκετάκι σέλινο, 1 κ.γ. πάπρικα, 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, μερικά κομμάτια τζίντζερ, αλάτι - πιπέρι.