500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλ. καφέ κονιάκ
50 γρ. κακάο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. καφές, στιγμιαίος
½ σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι
Μουλιάζετε τις σταφίδες για λίγο στο κονιάκ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το λάδι, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, το αλάτι, τον χυμό, συνεχίζοντας παράλληλα το ανακάτεμα. Αφαιρείτε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτετε την κανέλα, τον καφέ αραιωμένο σε βραστό νερό και ανακατεύετε. Προσπαθήστε ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε να είναι δυνατός και βάλτε τις κουταλιές σας πλούσιες, όχι κοφτές. Σε φόρμα για muffins τοποθετείτε τα χαρτάκια της αρεσκείας σας (αρκεί να κάνουν για ψήσιμο) και τα γεμίζετε κατά τα 3/4 με το μείγμα με ένα κουτάλι. Κουνάτε τη φόρμα για να απλωθεί το μείγμα στις φόρμες και ψήνετε στον αέρα για περίπου 35΄- 45΄. Δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι μέσα στην ζύμη και αν βγει στεγνό είναι έτοιμα, αν όχι ψήνετε για λίγο ακόμα. Τα βγάζετε και τα ξεφορμάρετε αμέσως και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ, εάν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με σιρόπι καφέ. Δηλαδή βάζετε σε ένα κατσαρολάκι: 160 γρ. μαύρη ζάχαρη, σε 3/4 φλιτζανιού νερό . Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει, περίπου 15΄. Προσθέτετε τότε 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ και ανακατεύετε. Σερβίρετε τα μάφινς με το σιρόπι καφέ.
ΧΡΟΝΟΣ: 15΄προετοιμασίας & 40΄ μαγειρέματος
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10+ άτομα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ:
www.oneadv.gr
www.oneadv.gr
www.oneadv.gr