Κινόα: Οφέλη και χρήση στην κουζίνα
Η κινόα, με τους μικρούς στρογγυλούς σπόρους της, θα μπορούσε να μοιάζει με δημητριακό αλλά είναι μια εναλλακτική λύση, με λεπτή και ιδιαίτερα εύπεπτη γεύση. Συχνά περιγράφεται ως «υπερτροφή», σημαίνει «μητρικό σιτάρι» στη γλώσσα των Ίνκας, γιατί, όπως έδειξαν μελέτες, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, η κινόα έχει περισσότερη πρωτεΐνη και μεγαλύτερη ισορροπία βασικών αμινοξέων. Επίσης, αναφέρουν ότι η «ασυνήθιστη σύνθεση και η εξαιρετική ισορροπία» της κινόα σε πρωτεΐνη, λάδι και λίπος, καθώς και σε μέταλλα, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, την καθιστούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Διατροφικά, μοιάζει με τις πρωτεΐνες του γάλακτος ενώ ξεπερνά τα δημητριακά σε ποσότητες διαιτητικών ινών, λιπιδίων, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Β1, Β2, Β6, C και Ε. Η κινόα προέρχεται από το Περού, τη Βολιβία και τη Χιλή, αν και καλλιεργήθηκε πριν από 5000 χρόνια από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών των Άνδεων, για τους οποίους ήταν η βασική τροφή. Οι σπόροι κινόα μπορεί να είναι μαύροι, κόκκινοι, λευκοί, μωβ, ροζ, κίτρινοι, γκρι, πορτοκαλί, πράσινοι ή κίτρινοι. Παραδοσιακή θεωρείται η λευκή η οποία είναι πιο νόστιμη ενώ η κόκκινη (Ίνκα) περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Η κινόα έχει οφέλη για την υγεία. Είναι μια υπερτροφή που κάνει καλό στην καρδιά και στο ανθρώπινο σώμα γενικότερα καθώς είναι πλούσια σε ελαϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα. Επίσης, η καλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τέλος, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα περιέχει το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, κάτι που είναι σπουδαία νέα για το έντερό σας. Τα περισσότερα τρόφιμα χάνουν τα υγιή λιπαρά οξέα τους όταν οξειδώνονται αλλά τα θρεπτικά συστατικά της κινόα αντιστέκονται στο βρασμό και τον ατμό.
Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση κινόα. Οι σπόροι κινόα είναι επικαλυμμένοι με σαπωνίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες σχεδιασμένες να προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες, βακτήρια και ιούς. Επομένως, είναι σημαντικό να ξεπλένετε πάντα καλά με νερό.
Πώς μαγειρεύεται η κινόα; Η κινόα συνήθως μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή τα ζυμαρικά, ρίχνοντάς την σε βραστό νερό. Αλλά μπορούμε να επιταχύνουμε τους χρόνους και να αυξήσουμε τη γεύση με άλλα είδη μαγειρέματος. Ο ευκολότερος τρόπος μαγειρέματος για τη λευκή κινόα είναι να τη βράσετε με το διπλάσιο βάρος νερού, να σβήσετε τη φωτιά μετά τα πρώτα 2 λεπτά βρασμού και να την αφήσετε να ξεκουραστεί με το καπάκι πάντα ερμητικά κλειστό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο οι σπόροι μπορούν να απορροφήσουν την ιδανική ποσότητα νερού, χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν λιπαροί ή στεγνοί. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο νερό για το μαγείρεμά της αλλά μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι και κάρυ ή να αντικαταστήσετε το νερό μαγειρέματος με ζωμό λαχανικών. Η λευκή κινόα είναι κατάλληλη τόσο για αλμυρές όσο και για γλυκές παρασκευές, ζεστές ή κρύες και ως εκ τούτου είναι πολύ ευέλικτη. Τέλος, την κινόα μπορείτε να την προετοιμάσετε εκ των προτέρων και να παραμείνει στο ψυγείο ακόμα και για 5-6 μέρες ή στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα. Η προετοιμασία γίνεται, αφού βράσει και κρυώσει, την μεταφέρετε σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο.
Αν πάλι, η αγωνία σας είναι, να την μαγειρέψατε σωστά, μια ματιά αρκεί για να το διαπιστώσετε. Το μαγείρεμα της κινόα μπορεί να ελεγχθεί οπτικά. Η ακατέργαστη κινόα είναι ένας μικρός και σχεδόν στρογγυλός κόκκος, με θαμπό μπεζ χρώμα. Όταν αρχίζει να ψήνεται, διακρίνεται ένα λευκό νήμα που περιστρέφεται γύρω από το σιτάρι. Το κέντρο του κόκκου, από την άλλη, γίνεται λίγο διαφανές. Μετά από 10 λεπτά μαγειρέματος / ξεκούρασης, μπορείτε ακόμα να δείτε μια αδιαφανή μπάλα στο κέντρο του κόκκου που αρχίζει να γίνεται πιο διαφανής. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει ψηθεί πλήρως. Όταν είναι έτοιμο, η κουκκίδα στο κέντρο εξαφανίζεται και γίνεται ημιδιαφανής.
Η ποσότητα που χρειάζεται για ένα άτομο ποικίλλει. Στη συσκευασία προτείνουν 75 γραμμάρια. Κατά τη γνώμη μας μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες ποσότητες που θα χρησιμοποιούσατε για τα ζυμαρικά. Για παράδειγμα, για μεσημεριανό μπορείτε να φάτε 100 γραμμάρια κινόα με μια καλή ποσότητα λαχανικών και μερικές φορές ακόμη και μέχρι 150 γραμμάρια.