Φασόλια: για να τα τρώτε κάθε μέρα
Οι προηγούμενες γενιές έτρωγαν όσπρια και ιδιαίτερα φασόλια σχεδόν με κάθε γεύμα. Αυτό συνέβαινε για διάφορους λόγους: τα όσπρια, πρώτα απ΄ όλα, είναι φθηνά, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν αποξηρανθούν, δεν χάνουν τις σημαντικές διατροφικές τους ιδιότητες. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρες ποικιλίες, πλούσιες σε διαφορετικές γεύσεις και για όλα τα γούστα. Τα πιο δημοφιλή μεταξύ των οσπρίων, είναι τα φασόλια τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , μεταλλικά άλατα και είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος, ως χορτοφαγική πηγή πρωτεΐνης. Επίσης, περιέχουν αμινοξέα όπως αργινίνη, λυσίνη και γλουταμικό οξύ. Τα φασόλια και τα όσπρια έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Τα φασόλια εξισορροπούν το εντερικό σύστημα, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Γι’ αυτό συνιστώνται σε περίπτωση εντερικών διαταραχών όπως δυσκοιλιότητα και φλεγμονή του εντέρου. Χάρη στην παρουσία σιδήρου και μεταλλικών αλάτων είναι χρήσιμα σε περίπτωση αναιμίας για την ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, δεν συνιστώνται σε περίπτωση
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα και έτσι να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μελέτες που έγιναν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξαν ότι η κατανάλωση φασολιών με ρύζι μείωσε σημαντικά την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα, σε σύγκριση με το ρύζι μόνο. Επίσης, έδειξαν ότι το εκχύλισμα λευκού φασολιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και της μάζας λίπους .
Τα κόκκινα φασόλια, από τα πιο συχνά καταναλωμένα φασόλια, που συχνά τρώγονται με ρύζι, έχουν και αυτά μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια περιέχει περίπου: Θερμίδες: 215 - Πρωτεΐνη: 13,4 γρ- Φυτικές ίνες: 13,6 γρ.
Βιταμίνη Β9: 23% της RDI (Reference Daily Intake) - Μαγγάνιο: 22% της RDI
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): 20% της RDI- Χαλκός: 17% της RDI- Σίδηρος: 17% της RDI
Όσο για το ερώτημα γιατί τα φασόλια προκαλούν φούσκωμα, η απάντηση είναι ότι το φούσκωμα προκαλείται από την παρουσία της ζάχαρης που περιέχεται σε αυτά, που δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν και το έντερο το «συνδυάζει» με τα βακτήρια που προκαλούν ζύμωση και παραγωγή αερίων. Το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί με το μούσκεμα των φασολιών πριν τα μαγειρέψετε. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι απλώς να μουλιάσετε τα φασόλια σε κρύο νερό για 2-3 ώρες τουλάχιστον, να τα ξεπλύνετε και στη συνέχεια να τα μαγειρέψετε σε μια κατσαρόλα με καθαρό νερό. Αυτή η τεχνική θα σας επιτρέψει να εξαλείψετε τα περισσότερα σάκχαρα. Το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί επίσης να ανακουφιστεί χρησιμοποιώντας βότανα ή μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα. Το αλεσμένο τζίντζερ είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ένας τρόπος για να αποφύγετε το φούσκωμα είναι να συνοδεύσετε το μαγείρεμα των οσπρίων με πατάτες γιατί μπορούν να απορροφήσουν τα υπολείμματα σακχάρων. Ο μετεωρισμός (ειδικά σε άτομα που μπορεί ήδη να υποφέρουν από κολίτιδα και διαταραχές του πεπτικού συστήματος) καταπολεμάται με ορισμένες φυσικές θεραπείες όπως αφεψήματα από βότανα με εκχυλίσματα φυτών όπως: ο μάραθος, ο γλυκάνισος, το κύμινο, η μυρτιά, το χαμομήλι.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια μπορούν να είναι μια πολύ χρήσιμη τροφή για απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στην παρουσία πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Χάρη στην παρουσία φυτικών ινών που περιέχουν κυτταρίνη, πηκτίνες και φλαβονοειδή, η απορρόφηση των σακχάρων επιβραδύνεται. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, τα φασόλια συνιστώνται ιδιαίτερα στο τέλος μιας δίαιτας, που θέλετε να σταθεροποιήσετε το βάρος και να αποφύγετε την ξαφνική επιστροφή στο λίπος. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι τα φασόλια δεν παχαίνουν αν ληφθούν στις σωστές ποσότητες. Όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε φασόλια ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντάς τα, για παράδειγμα, με άλλα όσπρια για να έχουν μια ποικίλη διατροφή.
Οι θερμίδες των φασολιών είναι κατά μέσο όρο 345 kcal σε 100 γρ. προϊόντος. Δεδομένης αυτής της αξίας, είναι σίγουρα μια ενεργειακή τροφή αλλά ας θυμηθούμε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της διατροφής: κανένα φαγητό δεν σε παχαίνει από μόνο του και όλα εξαρτώνται από το πώς αποφασίζουμε να τα καρυκεύουμε και πάνω απ' όλα, από την ποσότητα που καταναλώνουμε. Είναι πάντα η δόση που κάνει την διαφορά και τα φασόλια σίγουρα δεν αποτελούν εξαίρεση.