Φασόλια Αζούκι
Τα φασόλια Azuki είναι ιδανικά για όλους τους λάτρεις των οσπρίων και τους χορτοφάγους ή για όσους προτιμούν μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής και μη ζωικής προέλευσης. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν τελείως άγνωστα στη Δύση, τώρα, με την εξάπλωση των ανατολίτικων συνταγών και χάρη στην παγκόσμια αγορά, βρίσκονται εύκολα προς πώληση ακόμη και σε κάθε περιοχή, τόσο που έχουν γίνει μέρος της διατροφής όσων έχουν μάθει να τα εκτιμούν. Έχουν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και η μακρινή τους καταγωγή βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τα φασόλια Azuki πήραν το όνομά τους από ένα από τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή στα ιαπωνικά azuki σημαίνει μικρό και τα φασόλια αζούκι, έχουν λίγο μικρότερο λοβό από τα φασόλια που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε συνήθως. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα, αλλά οι πιο χρησιμοποιούμενες στη μαγειρική είναι τα κόκκινα και τα πράσινα φασόλια αζούκι. Ας μάθουμε όλα τα οφέλη τους, αφού η ενεργειακή τους πρόσληψη είναι σημαντική και αποτελούν καλή τροφή για την υγεία μας και πώς να τα καταναλώνουμε.
Τα φασόλια Azuki είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στα παραδοσιακά όσπρια. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: τα κόκκινα και τα πράσινα. Αυτά τα φασόλια, που ονομάζονται και κόκκινη σόγια, έχουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες, για την υγεία, τόσο που στην Ανατολή θεωρούνται οι βασιλιάδες των φασολιών. Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών τους, σημειώνεται ότι περιέχουν ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, σημαντικά μέταλλα, όπως κάλιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β2, Β3 και Β6). Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και προάγουν τη ρύθμιση του εντέρου. Τέλος,περιέχουν φυσικά οιστρογόνα, σημαντικά για τα οστά και δεν περιέχουν χοληστερόλη ή γλουτένη.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, γι' αυτό και συνιστώνται σε διαβητικούς και σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Έχουν επίσης καθαριστικές ιδιότητες, για το συκώτι και τα νεφρά και διουρητικές ιδιότητες. Ο σίδηρος τα κάνει πολύτιμα για όσους πάσχουν από αναιμία ή για όσους έχουν σιδηροπενία.
Πώς να τα μαγειρέψετε; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μαγειρέψετε τα φασόλια Azuki είναι να φτιάξετε σούπα με αυτά ή να τα χρησιμοποιήσετε ως το κύριο συστατικό των νόστιμων vegan κεφτέδων και όχι μόνο.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σούπες,σούπες λαχανικών, κεφτεδάκια, μπιφτέκια λαχανικών, σαλάτες και άλλα πολλά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό σε πιάτα με σεϊτάν.
Οι Ιάπωνες τα χρησιμοποιούν επίσης για να κάνουν γλυκά, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών γεμιστών τηγανίτων Imagawayaki. Θέλετε να το δοκιμάσετε;
Η προετοιμασία των ξερών φασολιών Azuki χρειάζεται λίγο χρόνο, όπως συμβαίνει με όλα τα όσπρια, αλλά είναι απλή.
Τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε να μουλιάσουν για περίπου 6 ώρες. Στραγγίζετε το νερό και τα βράζετε για περίπου 30 – 40 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το αλάτι και το λάδι.
Ο χρόνος μαγειρέματος των φασολιών ποικίλλει, ανάλογα με την προέλευσή τους και τις συνθήκες ανάπτυξής τους.
Να θυμάστε όμως ότι είναι φυσικά προϊόντα.
Γι΄ αυτό πρέπει να τα ξεπλύνετε καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε και να κάνετε έναν οπτικό έλεγχο.
Μαρμελάδα από φασόλια
Υλικά:
150 γραμμάρια φασόλια αζούκι, 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού.
Μαγειρέψτε το
Μουλιάζετε τα φασόλια αζούκι από το προηγούμενο βράδυ, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά. Μετά τα βράζετε σε χύτρα ταχύτητας για 16΄- 18 ΄ με διπλάσιο όγκο νερού ή σε μια κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν (θα χρειαστούν τουλάχιστον 45΄). Τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, τα ζυγίζετε και προσθέτετε την ζάχαρη, ίση με το μισό βάρος των φασολιών. Σε μια κατσαρόλα, διαλύετε τη ζάχαρη σε μια κουταλιά σούπας νερό, ρίχνετε τα πολτοποιημένα φασόλια και μαγειρεύετε για 10΄- 15΄. Αν χρειάζεται να πήξουν, προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού άμυλο καλαμποκιού.
Με αυτές τις δόσεις θα πάρετε δύο βάζα μαρμελάδας των 250 γρ. που μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο. Σαν συμβουλή, κρατήστε το βάζο ανάποδα και μόλις ανοιχτεί, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται το πολύ εντός ενός μηνός.