Εποχικότητα των φρούτων και οφέλη
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα στην επιλογή των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό εξασφαλίζει την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των τροφίμων, παράγοντες που ωφελούν την υγεία και οδηγούν σε μια καλή και ποιοτική ζωή.
Η φύση ξέρει και μας βοηθά, σε ό,τι αφορά στα φρούτα ή τα λαχανικά, παρέχοντάς μας όλα τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε την κατάλληλη εποχή του χρόνου. Στο μέτωπο της υγείας είναι ο δικός μας οργανισμός που απαιτεί διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από εποχή σε εποχή, ακολουθώντας με τη σειρά του στενά τους κύκλους της γης. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, η αυξημένη ανάγκη για νερό ικανοποιείται φυσικά από ενυδατικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε μεταλλικά άλατα, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα αγγούρια και το μαρούλι. Αλλά ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, η φύση ξέρει πώς να μας προσφέρει τα θεμελιώδη θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να αντιμετωπίσει τις σκληρές εποχιακές θερμοκρασίες. Ας δούμε μαζί ποια είναι τα λαχανικά και τα φρούτα της κάθε περιόδου και ποια τα οφέλη τους.
Το να τρώμε πάντα εποχιακά φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι έχουμε μια διατροφή που ποικίλλει από μήνα σε μήνα. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν πώς τα προϊόντα που καταναλώνονται κατά τη φυσική περίοδο ωρίμανσης έχουν ανώτερες διατροφικές ιδιότητες, σε σύγκριση με ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, που ωριμάζουν εκτός του χρονικού πλαισίου τους. Έτσι την Άνοιξη, οι φράουλες, τα κεράσια και τα άγρια μούρα εγγυώνται υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα σμέουρα, τα φραγκοστάφυλα και τα μούσμουλα έχουν πολύ κάλιο, ένα μέταλλο με ρυθμιστική λειτουργία της αρτηριακής πίεσης, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης και των σχετικών καρδιαγγειακών διαταραχών.
Τα βερίκοκα, το πεπόνι και τα μούσμουλα, αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική πηγή άλφα και βήτα καροτίνης, πρόδρομων ενώσεων της βιταμίνης Α. Γνωρίζατε ότι 3 - 4 βερίκοκα καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Α;
Το Καλοκαίρι, το καρπούζι είναι το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, επομένως η κατανάλωσή του είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ενυδάτωσης τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Παρέχει επίσης λυκοπένιο (που περιέχεται επίσης σε αφθονία στο ροζ γκρέιπφρουτ και τις ντομάτες), μια ένωση με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, επιλέξτε καρπούζι, σύκα, πεπόνι και μπανάνες. Τα αχλάδια, τα σύκα, τα φραγκόσυκα, τα δαμάσκηνα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, των οποίων η λειτουργία της ρύθμισης της εντερικής λειτουργίας είναι πλέον γνωστή σε όλους. Όσο για το Φθινόπωρο, οι λωτοί είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Α ενώ το ρόδι είναι πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Τα κάστανα είναι ιδιαίτερα φρούτα γιατί σε αντίθεση με τα άλλα φρέσκα φρούτα, περιέχουν λίγο νερό και απλά σάκχαρα: ιδιαίτερα ενεργητικά, είναι πλούσια σε άμυλο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα σταφύλια είναι μια σημαντική πηγή ρεσβερατρόλης, μιας ουσίας που περιέχεται κυρίως στη φλούδα και τους σπόρους του, με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Όλα τα εσπεριδοειδή του Χειμώνα, ειδικά αν καταναλώνονται φρέσκα (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια κ.λπ.), αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , μιας χρήσιμης βιταμίνης για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού μας, την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Καταναλώστε τα όπως είναι αν θέλετε να επωφεληθείτε πλήρως από τον ευεργετικό ρόλο των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτά: στύβοντάς τα μάλιστα, θα πάρετε μόνο το χυμό (νερό και σάκχαρα), αφαιρώντας τις φυτικές ίνες. Αν, από την άλλη, προτιμάτε μανταρίνια ή κλημεντίνες, με μία μερίδα θα λάβετε πάνω από το 50% της συνολικής βιταμίνης C που χρειάζεστε καθημερινά!
Γνωρίζατε ότι 2 ακτινίδια είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C; Και ότι ένα πορτοκάλι καλύπτει περίπου το 90% των αναγκών μιας γυναίκας και το 70% των αναγκών ενός άνδρα; Επίσης το αβοκάντο, είναι ένα φρούτο υψηλής ενέργειας που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη νερού και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (23%), κυρίως μονοακόρεστα.